Ода на Животот

By Специјални Артикли

,, На Тоше и на татко ми Благоја за мир и спокој во вечноста со љубов, почит и понизност,, Луј Во една ладна саботна декемвриска вечер во годината на змејот, при нашата фамилијарна прошетка низ центарот на Скопје, ја забележавме големата музичка звезда Тоше, како седеше во неговиот џип, а…

Read More

Медитација – Философија на Медитацијата

By Фељтон

,,Колку повеќе приликите се против Вас толку подобро се манифестира Вашата внатрешна снага,, С. Јесудијан Духовните трагачи од најстари времиња до денешни дни се во постојана потрага по изворот на среќата и вечното блаженство. Јогата нуди еден од бројните патишта на Самоспознание и Себерализација. Таа пракично ни дава искуства дека…

Read More

Медитација – Философија на Медитацијата

By Фељтон

,,Медитацијата е онаа светлост во умот која го осветлува патот за дејствување,, Џ. Кришнамурти ЈОГАТА ни дава поука дека: во животот на човекот најчесто изворот на сите спротставености, борби, порази и болки треба да го бараме внатре во самиот човек и во неговата немоќност да биде она што може и…

Read More

Медитација – Философија на Медитацијата

By Фељтон

,,Медитацијата е онаа светлост во умот која го осветлува патот за дејствување; а без таа светлост нема љувов,, Џ. Кришнамурти Од далечното минато од времето на легендарниот јога систематичар Патанџали, кога митот и легендата се испреплетувале и почнале да се преточуваат во духовна повест со која се испишувала историјата на…

Read More

Медитација – Философија на Медитацијата

By Фељтон

,,Колку повеќе приликите се против Вас толку подобро се манифестира Вашата внатрешна снага,, С. Јесудијан Јогата е тесно поврзана со животот. Таа преку својата пракса и ЈОГИСКАТА МЕДИТАЦИЈА му дава на аспирантот искуство како да се спознае самиот себе, својата природа и целисходноста на својот живот. Иако јога праксата и…

Read More

Медитација – Философија на Медитацијата

By Фељтон

,,Чекори по патеката на смирена постојаност,, Далај Лама Духовните аспиранти од најстари времиња до денешни дни се во постојана потрага по Изворот на среќата и вечното блаженство. Јогата нуди еден од низата патишта кои водат кон Самоспознание и Себерализација. Таа пракично ни дава искуства со кои ќе се смири умот…

Read More

Медитација – Философија на Медитацијата

By Фељтон

,,Кога ја спознаеш суштината, ќе има ли заблуди ?,, Т. Кришнамачарја Преку ЈОГАТА и ЈОГИСКАТА МЕДИТАЦИЈА секој искрен и дисциплиниран аспирант стекнува знаење и способности кои практично се неограничени. На редовните јога практиканти им се отвораат портите за Лично спознаие преку дисциплинирање на сопсвеното тело – каја, здивот – прана,…

Read More

Феноменот Јога

By Специјални Артикли

Скоро секој човек се наоѓа во некоја животна ситуација во која се прашува себе: дали вреди да се продолжи да се живее на таков начин. Има моменти кога некои принципи треба сериозно да се преиспитаат и да да се размисли околу нивната целисходност оклу нивната понатамошна примена или нивна замена….

Read More

Поделба на Јогата

By Специјални Артикли

,,Јас којшто сум сигурен дека сум, се уште не знам доволно јасно кој сум,, Рене Декарт Јогата во своето многувековно непрекинато постоење успеала да ја пренесе својата изворност, мудрост и пракса и како древно учење да допре до денешми дни. Таа е една од ретките философски и духовни дисциплини која…

Read More