Јога за ‘Рбет 2 – Здравје и Радост во Секојдневнието – 1

By Фељтон

,,За да постигнеш успех мора да имаш огромна издржливост и неограничена снага на волјата,, Вивекананда Човекот исправено и достоинствено доминира со Сината Плаета, во која тој е зенитот на биолошката еволуција на целиот жив свет. ’Рбетот е основата околу која е фокусирана целокупната подвижност на телото, нужна неопходност за одржување…

Read More

Јога за ‘Рбет 3 – Здравје и Радост во Секојдневнието – 2

By Фељтон

,,Должност е да бидеме здрави,, С. Јесудиан Намалената физичка подвижност, ограничените секојдневни движења, надополнети со неквалитетна храна најчесто конзумирана во брзање, често во комбинација со неправилен режим на исхрана и со секојдневна изложеност на постојани ментални напрегања: предизвикуваат разни непријатности, тегоби и болести кај нашите современици. Чувството на замор дури…

Read More

Јога за ‘Рбет 4 – Болки во Грбот

By Фељтон

,,Што и да замисли умот, тоа може и да се оствари,, К. Стоун Разните медициски испитувања и статистички истражувања покажуваат значително процентуално зголемување на се позачестените непријатности и болки во грбот. Тие во последните години добиваат димензија на масовност кај светската популација слично како хронични експанзии на настинки. Во последните…

Read More

Јога за ‘Рбет 5 – Потребата од Јога за ‘Рбет во Секојдневнието

By Фељтон

,,Човекот е таков, каков што е неговиот ум,, Јога мудрост Денес со сигурност се знае дека болките во грбот и ‘рбетниот столб се резултат на погрешни животни навики. Особено неправилната држење на телото односно на ‘рбетот, работата од седечка положба, зачестените психички и емоционални растројства, ограничената физичка подвижност во комбинација…

Read More

Јога Нидра

By Фељтон

,,Низ Јогата, се здобиваме со способност да ги смириме нашите бранови од мисли,, Патанџали Одамна е познато а и секојднево се потврдува, дека таму каде што има недостиг од редовна физичката активност и е присутен брзиот ритам на живот, тука се зачестени заморот, демнее поспаноста, нервозите се неминовност, депресијата владее,…

Read More

Гуру Пурнима – Денот на Духовните Учители

By Фељтон

Денот на Полна месечина во месец јули е посебен ден. Тоа е традиционален празник кои го прославуваат сите кои се на патот на јогата и духовноста. Се нарекува ГУРУ ПУРНИМА: Денот на духовните учители. Тоа е ден на исклучителна и нагласена духовна врска меѓу учителот и ученикот. Во животот на…

Read More

Јога Нидра – Јогиско Спиење

By Фељтон

Јога нидра е скапоцен дијамант во круната на духовноста. Луј Јогата ни дава можност да откриеме големи тајни, да стигнеме до доброто, доблесното, и возвишено кое широко ќе ни ги отвори портите на вечното и совршеното. Низа знаења и учења од минатото, биле длабоко чувани тајни кои им се откривале…

Read More

Јога За ‘Рбет: За природата на проблемот

By Фељтон

Постојаноста и верата ги совладуваат сите препреки.. Е. Фром Денешниот човек се помалку и помалку се движи. Најчесто подвижноста на луѓето е огрничена, многу често со минимални движења, со огромна тенденција на зголемување на бројноста на човечката популација кои вршат мала или скоро никаква физичка активност. Огромен број на луѓе…

Read More