Skip to main content

Сурја Намаскар

Сурја Намаскар, познат како Сунчев поздрав, е древна јога пракса која се состои од серија од 12 физички позиции или асани, кои се изведуваат последователно и координирано со дишењето. Оваа практика се користи за да се разбуди телото, умот и духот, и се смета за комплетна телесна вежба која ја зголемува флексибилноста, ја подобрува силата и ја стимулира циркулацијата.

Сурја Намаскар претставува почит кон Сонцето, кое во многу култури е симбол на здравјето, енергијата и животот. Овие серии на движења не само што ги загреваат и истегнуваат мускулите, туку и го поттикнуваат внатрешниот баланс и мир. Секој движење во Сурја Намаскар има свое значење и е придружено со одреден начин на дишење, што го прави оваа пракса медитативна и духовна.

Практикувањето на Сурја Намаскар редовно може да помогне во подобрување на физичката кондиција, намалување на стресот и зголемување на менталната јасност. Оваа пракса е погодна за сите возрасти и нивоа на фитнес, и може да се прилагоди според индивидуалните потреби и способности.